Friday, June 12, 2020

Мусова торта с ягоди



Днес ще споделя с вас моята първа мусова торта. Направих я специално за моя съпруг. Най-хубавото се оказа, че дори и децата много я харесаха.


Така че, въпреки не съвсем перфектното изпълнение от моя страна, ще продължавам да експериментирам и практикувам този нежен десерт.






Рецепта и как да приготвим мусова торта:

Първо започваме с желирания ягодов блат.
80гр. желатин с вкус на ягода 
250мл. вряла вода
Желатинът се разтваря с врялата вода и се оставя на стайна температура.
250гр. ягоди, предварително измити и нарязани

Преди да започнем с тортата, вземете си стабилна основа, примерно кухненска дъска, върху която ще монтираме нашата мусова торта. Слагате фолио и започваме с тортен ринг с диаметър 15см. Рингът отстрани го завивате с фолиото, така че като подредите ягодите и изсипете желатина,почти нищо да не изтича.  От вътрешната страна на ринга поставете ацетатна лента. Първо,след като подредите ягодите в тортения ринг така че да покрият цялото дъно, изсипете малка част от желатина. Оставете тортата в хладилника да стегне за около 15 мин и след това добавете останалия ягодов желанин. Отново оставяте тортата в хладилника за мин. 2 часа.

Започваме с първия крем:
Разтваряте 6гр. желатин с 30мл. вода. Оставяте го за около 10 мин. и продължаваме с ягодите. Взимате 200гр. ягоди и 80гр захар , слагате ги в тенджерка на котлона до кипване. През цялото време разбърквате сместта, така че да не загори. Махате тенджерката от котлона и добавяте разтворения желатин. Прецеждате ягодовата смес. Така на финала имате  розов ягодов сок, който постепенно разбърквате с 250мл.,разбита на пяна сметана (35% масленост).

Изваждате тортата,леко отстранявате ринга с ацетатната лента и разширявате ринга на 18см. Поставяте нова ацетатна лента и преди да изсипете розовия крем опаковайте отново ринга много добре с фолио,така че ако има пролуки и неравности между повърхността на дъската и ринга, да не изтече крема. Изравнявате с шпатула и оставяте в хладилника за 2 часа.

Докато чакаме да стегне крема, продължаваме с приготвянето на шоколадов блат:
  • 2 яйца
  • 50гр. захар
  • 40гр. брашно
  • 15гр. какао на прах
  • щипка сол
  • 15гр. разстопено масло

Сместта се пече около 12-15 мин. при 180 градуса Целзий. Блатът е с диаметър 18см. 

Продължаваме със следващия крем:
Разтваряте 12 гр. желатин в 60мл. вода. Разбърквате добре и оставяте настрани за около 10 мин. През това време на водна баня разтваряте 200гр. бял шоколад с 150мл. прясно мляко. След получаването на хомогенна смес, добавяте вече разтворения желатин. В друга купа разбивате на пяна 300мл. сметана (35% масленост). Малка част добавяте към шоколадовата смес, разбърквате  добре и след това смесвате всичката бита смената с шоколада.
Вадите тортата от хладилника,махате внимателно ринга с ацетатната лента и разширявате ринга на 21 см. Поставяте го, добавяте нова ацетатна лента от вътрешната му страна, а от външната отново много добре го запечатвате с алуминиевото фолио. Ето тук аз срещнах голямо затруднение, защото въпреки опаковането на моя ринг с фолио, започна шоколадовата смес да изтича. Надявам се вие да нямате този проблем.
След като изсипете крема, поставяте шоколадовия блат, натискате лекичко да потъне малко и оставяте тортата за около 5 часа в хладилника. 
Преди сервирането трябва да обърнете тортата, т.е. шоколадовият блат трябва да е най-отдолу (основата на вашата торта), а най-отгоре да се виждат желираните ягоди.


Тортата се оказа невероятно вкусна, нежна и деликатна, истинско удоволствие за небцето. Пожелавам на всички успех и да Ви е сладко!

No comments:

Post a Comment