Thursday, March 5, 2020

Панакота (Panna Cotta)


Днес ще Ви предложа последния десерт, който приготвих за моето семейство - панакота. Това е италиански, лек десерт,който има много варианти. Може да бъде приготвен с течна сметана (за предпочитане с масленост 35%) или с кисело мляко.


Моята панакота е с лек и деликатен вкус на....кефир. Както обикновено правя, и този път реших да видоизменя рецептата, с която разполагах. А, тя бе за панакота с кисело мляко. Реших да използвам кефир с 2% масленост в същите пророрции както бе киселото мляко в рецептата. Същото така подмених меда в рецептата с кленов сироп.
И въпреки тези промени в крайна сметка се получи един много лек, приятен и нежен десерт.


Рецепта:
  • 2ч.ч. (500мл) кисело мляко поне 2% (в моя случай-кефир)
  • 1/4ч.ч. (60мл) течен мед (кленов сироп)
  • 2с.л. (30мл) вода
  • 1п. желатин - 7гр.


Първо започваме с разтварянето на желатина (вижте упътването на пакетчето). След като се разтвори към него прибавяме меда. Тази смес се добавя към киселото мляко (кефира) и се разбърква много добре. Изсипва се в купички и оставяте в хладилника да стегне за няколко часа. 
След това се залавяте със сладката декорация върху млечния десерт. Аз използвах замразени плодове (ягоди, малини, боровинки и къпини), които се оставят в тенджерка на бавен огън. Към тях се добавя 3с.л. (45мл) захар. Бъркайте сместта през цялото време, като внимавате да не загори. Добавя се и сока на 1 лимон (по желание). Сместта се прецежда и плодовете (вече сладко) се подреждат върху млечната смес. 
За тази част може да използвате пресни плодове или готово сладко. Любителите на шоколада могат да използват шоколадов ганаш или настърган шоколад. Може да добавите и карамел. Има много варианти. Следвайте вашите вкусови желания и предпочитания и ще получите един прекрасен летен десерт.


Да Ви е сладко!

No comments:

Post a Comment