- 5 белтъка, разбити на пяна
- 200 гр. сурови, белени бадеми
- 200гр. захар (според мен може да се сложи по-малко захар - около 150-170гр.)
- 1 ванилия
След като разбиете много добре белтъците на пяна, изсипвате ги към вече смлените на фино бадеми със захарта. Дабавяте ванилията и разбърквате много внимателно с шпатула. Сместта изсипвате в 20 см тавичка, покрита с хартия за печене. Пече се при 180 градуса Целзий до получаването на златистта коричка.
Рецепта за крема:
- 100мл. сладкарска сметана
- 100 гр. захар
- 5 жълтъка
- 150 гр. меко масло (на стайна температура)
На слаб огън в тенджерка изсипвате сметаната и захарта. Изчаквате сместта да се загрее, не да заври. Добавяте жълтъците и непрекъснато бъркате, докато се получи гъст крем. Отстранявате от котлона и чак след като изстине, постепенно добавяте маслото и разбърквате много хубаво с миксера до получаването на хомогенна смес.
Сглобяване на тортата:
Поставяте първия блат и разстилате повече от половината крем. След това е вторият блат и зафилвате (измазване) тортата с остатъка от крема. Отгоре декорирате по ваш избор - може с филирани бадеми или струйка шоколадов ганаш или както аз подходих - торта в чашки :)
No comments:
Post a Comment