Saturday, December 28, 2019

Коледен чийзкейк


Днес реших да споделя с вас така наречения Нюйоркски чийзкейк. И тъй като аз го приготвих за моето семейство по време на Коледните празници, набързо си го кръстих Коледен или празничен чийзкейк.
Разбира се,ще споделя и рецептата 😉


За съжаление, всичките ми снимки са вечерни.. не можахме да изчакаме следващия ден и се "нахвърлихме" върху десерта 😃




 Рецепта:
Блат:

  • Натрошете обикновени бисктиви (чаени) в купа и дабавете около 60гр. разтопено масло. Аз този път не използвах бисквтити за моята основа, а натрошен шоколадов блат. Пак се получи много вкусен десерт, но основата не е така хрупкава.
Крем:
  • 400гр. сирене Филаделфия
  • 120гр.захар
  • 200гр. заквасена сметана
  • 2 яйца
  • 1,5 с.л. ванилия
  • сок от 1/4 лимон
  • 2 с.л.нишесте
След хубаво разбиване на всички съставки с миксер, получената хомогенна смес се изсипва върху бисквитената основа. Заравнява се с шпатула. Опаковайте предварително формата, в която ще печете чийзкейка с алуминиево фолио и след това я поставете в друга, по-голяма тавичка, в която изсипвате вряла вода. Водата е до средата на формата на чийзкейка. Поставете тавите във фурна, предварително загрята на 180градуса Целзий. При тази температура се пече 30 мин. След това намалявате температурата на 150 градуса Целзий за още 30 мин.без да отваряте фурната. След това изключвате фурната и оставяте чийзкейка за още 1 час. 
По рецепта чийзкейка се оставя да престои 6 часа в хладилника. При мен издържа 3 часа и пак бе ужасно вкусен😋
Върху чийзкейка аз използвах готово сладко. Ако имате време и желание, може и вие да си приготвите декорацията. Ето един вариант с малини:
  • 200гр. малини
  • 1 с.л. вода
  • 40гр. захар
Сместта,поставяте на котлона и непрекъснато бъркате докато започне да се сгъстява. След това прецеждате през сито и вече сте готови да покриете вашия чийзкейк с малиновото сладко.


Ето и едно парченце за вас...Да Ви е сладко!



No comments:

Post a Comment