Днес ще Ви представя моята домашна торта Гараш. Малко по-късно ще споделя и рецептата. И тъй като наближава Коледа реших малко да видоизменя външния вид на този разкошен шоколадов десерт. Ще Ви предложа два варианта за декорация. Започваме с класическа Коледна визия - Коледни бастунчета, червени топченца (череши Мараскино), Коледна бисквитка (канелена с фонданова декорация) и много пудра захар. Тортата е я изпекох във форма за кекс и е залята с шоколадов ганаш.
Ето и рецептата за домашна торта Гараш:
- 4 яйца
- 200гр. пудра захар
- 1/2 кафяна чаша какао
- 125гр. масло
- 100мл. мляко
- 2 чаши смяни орехи
- 1 ванилия
Приготвяне:
- В купа разбиваме жълтъците с маслото и половината от пудрата захар (100гр.)
- В друга купа разбиваме белтъците на пяна с останалата пудра захар (100гр). Добавят се смлените орехи и леко се разбърква сместта. Орехите може да останат едро смлени или по-фино (зависи от вашите вкусови предпочитания). В моя случай са фино смлени.
- В метален съд на слаб огън се смесват прясното мляко, малко масло(около 50гр.) и какаото. Разбърквайте непрекъснато сместта докато се сгъсти. Отместете от котлона и след като изстине добавете ванилията.
- Сместта с жълтъците се смесва с какаовата. След това внимателно добавяме белтъчната смес и слагаме в тортена или кексова форма. Пече се при 180 градуса Целзий за около 30 мин.
- След изстиването на тортата аз я залях с шоколадов ганаш (разтопен на водна баня шоколад със 35% сметана в съотношение 2:1-шоколад-сметана)
Вторият вариант е за децата. Ако имате време и желание,може да си направите Коледна фигурка от фондант. Аз, тъй като не разполагах с никакво време, използвах готова декорация. Ще видите и снимки без декорациите. Използвах също така и истински борови клонки, които придадоха приятна визуална свежест на десерта.
И парченце за вас :) Да Ви е сладко! Ние нападнахме и двете тортички и всички останаха приятно изненадани.
No comments:
Post a Comment