Monday, December 23, 2019

Коледно шоколадово парфе


Днес ще Ви представя един много приятен и деликатен десерт - шоколадово парфе. Покрай Коледните празници трапезите ни са отрупани с невероятни десерти, кой от кой по-красив и по-калоричен😡 
Ето защо днес ще Ви предложа десерт без захар, лек и ефирен. За основа използвах шоколадов блат, но вие може да си направите от натрошени бисквити (по ваш избор) с разтопено масло ( може да използвате рецепта за основа на чийзкейк).
И сега идва ред на кремчето. 

  • 450мл. 35% сметана
  • 300гр. заквасена сметана
  • 200гр. черен шоколад, разтопен на котлона с 150мл. сметана
  • 1 пакетче желатин
След като разбиете сметаната до пухкавост, може да добавите пудра захар,за да бъде десерта по-сладък. Тук аз не добавих пудра захар и разчитах само на сладостта на черния шоколад и на блата. След като сметаната е разбита, добавяте заквасената сметана и разбивате до получаването на хомогенна смес. От нея отделяте малко (преченявате на око,колкото на покриете блата на десерта) и след това добавяте разтопения шоколад. Разбърквате и добавяте разтопения на водна баня желатин. Изсипвате крема върху белия крем и веднага слагате десерта в хладилника да стегне. Аз го направих вечерта и той престоя цяла нощ в хладилника. Необходими са около 4 часа , за да стегне. После декорирате както на вас Ви харесва. В моя случай - кокосови стърготини и пресни малини. Забравих да Ви спонема,че тортата е с диаметър 25см.






Тук е моментът да Ви покажа и светещата ни елхичка,която моя съпруг снощи сътвори на стената. Всички много й се зарадваха и аз съотвено реших да я увековеча в снимка...с торта😉





 И разбира се, парче за вас 😃

No comments:

Post a Comment