Monday, April 18, 2022

Торта за нашата годишнина


Днес отново ще споделя с Вас една много нежна на вкус торта, която направих за годишнината от сватбата с моя съпруг. Естествено за такъв повод исках да направя нещо по-различно и като текстура, и като вид, та дори и като вкус. Затова смело се хвърлих към поредния експеримент на торта с огледална глазура. 

Откакто открих рецептата на Йоли за млечна огледална глазура, желанието ми да експериментирам с този тип торти, се възвърна. Глазурата е много по-нежна и лека на вкус.

Рецептата на тортата е комбинирана от различни рецепти отново от блога на Йоли и затова ще я споделя детайлно.


Рецепта
Блат:
  • 3 белтъка
  • 100 гр. захар
  • 90 гр. смлени бадеми, фино
  • 50 гр. разтопен натурален шоколад
  • ванилия
Ако използвате тази рецепта за блат и диаметъра, който Ви трябва е 18 см, спокойно може да направите 2 блата. Вторият може да го използвате за друга торта, както направих и аз :)

Крем от манго:
  • 300 гр. пюре от манго
  • 70 гр. захар
  • 8 гр. желатин
  • 50 гр. глюкоза
  • 2 с.л. лимонов сок


Хрупкав пласт*:
  • 55 гр. стопен млечен шоколад
  • 60 гр. нутела 
  • 25 гр. натрошени пурички 
  • 1 г морска сол
*На мен този слой, колкото и тънък да е в тортата, ми бе доста сладък.

 Шоколадов мус:
  • 240 гр. стопен натурален шоколад
  • 225 гр. горещо прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 45 гр. захар
  • ванилия
  • 330 гр. разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана

Много важно при този тип торти е предварително да си приготвите всички компоненти, да са премерени точно, всичко да Ви е подредено и организирано, за да може бързо да реагирате веднага щом включите котлоните :)

Аз започнах първо с блата. Изпекох го в тавичка с диаметър 20 см,покрита с хартия за печене. След това го изрязах с ринг и го направих на 18см. Пече се във фурна на 180 градуса Целзий за около 12 мин.  Оставих го да изстива и веднага се захванах с манго крема. Използвах замразено манго, което направих на пюре с помощта на блендер. В тенджерка смесвате пюрето,захарта и глюкозата. След като се разтвори захарта добавяте разтопения желатин и лимоновия сок. Разбърквате и изсипвате в предварително покрита с найлоново фолио тавичка с диаметър 18см. Манго сместа се замразява.

Хрупкавият слой се прави най-лесно - смесвате всички съставки, разбивате добре и изсипвате върху блата. Оставяте го във фризера да стегне и след това го добавяте при сглобяване на тортата.

За шоколадовия мус започнах първо с разбиването на жълтъците със захарта. Постепенно се добавя  горещото мляко и ванилията. На слаб огън  при непрекъснато бъркане сварих крема. Сместа не трябва да завира. Температурата не трябва да бъде по-висока от 82*С. Изсипвате крема върху стопения шоколад и разбърквайте много добре. Охладете до стайна температура и след това смесете внимателно с разбитата сметана.

Тази торта бе снимана при буквално пролетни условия. В рамките на няколко часа и слънце грееше, и мрачно и облачно бе, да дори на финала и лек сняг прехвърляше...





И на финала нека да сглобим тази прекрасна торта. Ползвате тортен ринг с диаметър 20 см или силиконова форма (моят случай).Ако ползвате тортен ринг, поставете ацетатни ленти. Първо с пош нанасяме около 1/2 от шоколадовия мус, върху него - замръзналия манго крем, и след това останалия шоколадов мус. На финала поставяте блата, покрит с хрупкавия пласт. Внимателно го притискаме, за да потъне леко в шоколадовия мус. След това замразяваме тортата. Тортата трябва да е замръзнала преди да я залеете с млечната огледална глазура.






Моята млечна глазура е покрита с златен прашец за допълнителен блясък и разкош :)



























No comments:

Post a Comment