Tuesday, January 19, 2021

Цвете ентреме

 



Рецепта:

За този десерт използвах силиконова тортена форма с формата на цвете. От тук,разбира се, идва и името на моя десерт.

I) Шоколадов блат:

  • 3 яйца
  • 3 желтъка
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • щипка сол
  • 3/4ч.ч. захар
  • 1/2ч.ч. брашно
  • 1ч.л.бикарбонат
  • 1/4ч.ч.какао на прах
Сместа се пече в предварително загрята фурна на 400 градуса Фаренхайт. Аз използвах тавички с диаметър 15см.

II) Сироп за блата:
  • 1/2ч.ч. вода
  • 1/4ч.ч. захар
  • може да добавите и малинова есенция


III)Шоколадова Панна Котта
  • 3/4 ч.ч. сметана-35%
  • 1 ч.л.желатин на прах
  • 1 с.л.вода
  • 2 с.л. маскарпоне или се добавя допълнително сметана 35%
  • 1 с.л. захар
  • щипка сол
  • 4 с.л. шоколадов чипс или натрошен шоколад

IV) Малинов мус
  • 2 ч.л. желатин
  • 4 с.л. студена вода
  • 2 с.л.лимонов сок
  • 2 ч.ч. пресни малини
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 белтък
  • 3/4 ч.ч. сметана-35%




Аз започнах първо с приготвянето на шоколадовия блат и захарния сироп. След това продължих с шоколадовата Панна Котта и Малиновия мус. При сглобяването на тортата започваме в обратен ред. 
Първо в формичката сложих 3/4 ч.ч. от малиновото пюре,разбъркано с 1/4ч.ч. вода.  Това е малиновата глазура, за която малко по-надолу може да прочете как се приготвя. Оставих формичката във фризера да стегне хубаво за около 1/2ч. и след това добавих малиновия мус. Отново във фризера за около 1ч., за да стегне добре и продължих с шоколадовата Панна Котта. Преди да оставя десерта отново във фризера да стяга, добавих и шоколадовия блат, сиропиран със захарния сироп. Така десертът вече е готов и остана във фризера цяла нощ. Както виждате за приготвянето на този десерт е необходимо да отделите много допълнително време за стягането на отделните слоеве във фризера.




Приготвяне на шоколадовата Панна Котта:
  • Желатинът се разтваря в 2 с.л. сметана 35%. Оставя се за около 10 мин., за да набъбне. След това съдът със сметаната и желатина се поставя на водна баня, докато желатинът напълно се разтвори.
  • Междувременно, в тиган загряваме останалата част от сметаната, маскарпонето, захарта, солта. След като заври сместа, отместваме я от котлона и добавяме шоколадовия чипс (натрошения на малки парчета шоколад). Разбъркваме много добре до получаване на хомогенна смес.
  • Добавяме сместа със желатина и отново разбъркваме хубаво.
  • Прецеждате сместа в чаша, покривате я с фолио и я оставяте в хладилника за около 1 ч.

Приготвяне на малиновия мус:
  • В съд на водна баня разбиваме белтъка със захарта, като не забравяме непрекъснато да бъркаме докато захарта напълно се разтвори или до 140 градуса Фаренхайт.
  • След това прехвърляме белтъчната смес в миксерната купа и продължаваме да разбъркваме сместа със стационарния миксер до получаването на пухкава смес с блясък (за около 8 мин.)
  • През това време разтваряме желатина в 1 с.л. вода и 1с.л. лимонов сок. Оставяме да набъбне.
  • В блендер разбиваме 2 ч.ч. малини с оснаталите 3 с.л. вода и 1 с.л. лимонов сок.
  • Прецеждаме малиновата смес. Трябва да се получат около 1 1/2ч.ч. малинов сок. В моя случай, получих само 1 ч.ч. Добавяме останалата захар и поставяме сместа на котлон да заври, като я разбъркваме. Добавяме разтворения желатин, разбъркваме, отместваме от котлона и оставяме сместа да се охлади.
  • От тази смес взимаме 3/4 ч.ч, която смесваме с 1/4 ч.ч. вода и използваме за малиновата огледална глазура. 

Сглобяване на ентреме:
Всичко е в обратен ред! Започваме с малиновата глазура, малиновия мус, шоколадовата Панна Котта и завършваме със сиропирания шоколадов блат. След всеки един слой формата се оставя във фризера , за да може да стегне хубаво. На финала, след поставянето на последния слой, т.е. шоколадовия блат, формичката се оставя във фризера за 1 нощ.







No comments:

Post a Comment