Thursday, January 7, 2016

Домашни еклери по рецептата на мама


От много време все се каня да направя еклери. И все по една или друга причина отлагам. А невероятно много ги обичам тези пухкави десертчета :)


Вчера дойде моментът, в който запретнах ръкави, извадих рецептата на моята майка и започнах. Станаха много бързо и определено вече съм спокойна, че мога да се справя и с този десерт. Учудващо като малка, е все пак ученичка, съм  правила еклерчета вкъщи, но всичките ми опити бяха останали някъде назад в миналото. 



Ето и рецептата:
1 ч.ч. вода
1/2ч.ч. олио
1ч.ч. брашно с връх
4 яйца

Първо смесваме водата с олиото и ги оставяме да заврят. След това към врящата смес добавяме постепенно брашното и непрекъснато разбъркваме, за да се получи хомогенна смес. След това едно по едно добавяне яйцата,при непрекъснато разбъркване.
С лъжица взимаме малка част от сместта и с мокри ръце я овалваме в топче или елипса или удължаваме,ако искате от дългите еклерчета. Правите си форма,каквато вие си харесате :)

Подреждате еклерчетата в намазнена тавичка и ги слагате да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса Целзий. По рецепта се пекат 30 мин. Аз ги пекох 20 мин. и мисля че е достатъчно :). Следващият път дори ще намаля минутите...
Най-важното е да не отваряте фурната докато се пекат еклерите. Иначе ще спаднат...

След като изстинат леко ги разрязвате от едната страна и ги пълните с кремче каквото на вас Ви харесва. Аз направих повечето със стандартния ванилов крем, но няколко напълних и с шоколадов крем. За всеки да има по нещо :)

Да Ви е сладко!




Допълнително украсих еклерите с разтопен шоколад (за да примамя децата) и поръсих с натрошени орехи. Украсата въобще не е нужна-еклерите и така са си неустоимо сладко изкушение...


No comments:

Post a Comment