Monday, December 28, 2020

Pineapple mousse flower

 


Тази нежна за небцето и неустоима за сетивата торта бе направена от мен и моя съпруг. Един ден решихме двамата заедно да направим десерт в една от новите ни силиконови формички.

Това,което не ми допада при тези десерти, е времето на чакане. Приготвяш един крем и чакаш часове, приготвяш друг крем и пак чакаш часове...Въобще човек трябва да се въоръжи с многоооо търпение. Но, определено, си заслужава!

Ще споделя рецептата,която ние използвахме.

Блат:

  • 4 яйца
  • 120гр. захар
  • 120гр. брашно
  • 20гр. какао на прах

Тази смес се разстила в тавичка и се пече около 10мин на 180 градуса Целзий. След това изрязвате 1 или 2 блата с диаметър по-малък от вашата силиконова форма. Аз разделих тази смес на 2 почти равни части (преди да сложа какаото). Половината направих шоколадова, а другата половина оцветих в червено с хранителна боя. Сместа изпекох в тавички с диаметър 15см.


Мус с ананас:

  • 250гр. мляко
  • 250гр. сметана (35%)
  • 4 жълтъка
  • 50гр.захар
  • 35гр. пюре от ананас (тук може да използвате плод,който вие харесвате)
  • 3 листа желатин

Млякото и сметана загрявате на котлона. През това време разбивате много хубаво жълтъците със захарта. Постепенно добавяте затопленото мляко със сметаната към жълтъците и непрекъснато бъркате. След това сместа отново оставяте на котлона, добавяте пюрето и желатина. Бъркате непрекъснато. При сгъстяване отмествате от котлона,прехвърляте в друг съд (купа),покривате с фолио и оставяте сместа да изстине. Изсипвате мусовата смес в силиконовата формичка, поставяте един блат, мус, втория блат и изравнявате с мусовия крем. Поставяте силиконовата формичка във фризера за 6 часа.

След 6 часа....

Приготвяте огледалната глазура (аз направих шоколадова)

  • 75гр. вода
  • 150гр. захар
  • 150гр. глюкоза
  • 150гр. шоколад
  • 100гр. подсладено кондензирано мляко
  • 11гр. желатин

След като заври сместа от водата, захарта и глюкозата, я изливате към шоколада и кондензираното мляко. Добавяте вече разтворения в студена вода желатин. Разбърквате много добре и прецеждате през цедка. Температурата трябва да е 30 градуса Целзий.

Вадите силиконовата форма от фризера, внимателно я отстранявате от десерта и  заливате тортата с шоколадовата глазура.

Успех и да Ви е сладко!










No comments:

Post a Comment