Това,което не ми допада при тези десерти, е времето на чакане. Приготвяш един крем и чакаш часове, приготвяш друг крем и пак чакаш часове...Въобще човек трябва да се въоръжи с многоооо търпение. Но, определено, си заслужава!
Ще споделя рецептата,която ние използвахме.
Блат:
- 4 яйца
- 120гр. захар
- 120гр. брашно
- 20гр. какао на прах
Тази смес се разстила в тавичка и се пече около 10мин на 180 градуса Целзий. След това изрязвате 1 или 2 блата с диаметър по-малък от вашата силиконова форма. Аз разделих тази смес на 2 почти равни части (преди да сложа какаото). Половината направих шоколадова, а другата половина оцветих в червено с хранителна боя. Сместа изпекох в тавички с диаметър 15см.
Мус с ананас:
- 250гр. мляко
- 250гр. сметана (35%)
- 4 жълтъка
- 50гр.захар
- 35гр. пюре от ананас (тук може да използвате плод,който вие харесвате)
- 3 листа желатин
Млякото и сметана загрявате на котлона. През това време разбивате много хубаво жълтъците със захарта. Постепенно добавяте затопленото мляко със сметаната към жълтъците и непрекъснато бъркате. След това сместа отново оставяте на котлона, добавяте пюрето и желатина. Бъркате непрекъснато. При сгъстяване отмествате от котлона,прехвърляте в друг съд (купа),покривате с фолио и оставяте сместа да изстине. Изсипвате мусовата смес в силиконовата формичка, поставяте един блат, мус, втория блат и изравнявате с мусовия крем. Поставяте силиконовата формичка във фризера за 6 часа.
След 6 часа....
Приготвяте огледалната глазура (аз направих шоколадова)
- 75гр. вода
- 150гр. захар
- 150гр. глюкоза
- 150гр. шоколад
- 100гр. подсладено кондензирано мляко
- 11гр. желатин
След като заври сместа от водата, захарта и глюкозата, я изливате към шоколада и кондензираното мляко. Добавяте вече разтворения в студена вода желатин. Разбърквате много добре и прецеждате през цедка. Температурата трябва да е 30 градуса Целзий.
Вадите силиконовата форма от фризера, внимателно я отстранявате от десерта и заливате тортата с шоколадовата глазура.
Успех и да Ви е сладко!
No comments:
Post a Comment