Thursday, June 1, 2017

Сладки и соленки от лимец

Днес ще Ви представя едни по-различни кулинарни изкушения. "По-различни" не на външен вид,а по-различни на съставки, на минерали и микро елементи. Днес е денят на сладки и соленки, направени от лимец.




Какво е лимец? Може би,много от вас са чували ,може би,много от вас се хранят по този начин. Има доста информация из интернет пространството,така че всеки,който проявява интерес може да се поинтересува и да направи своето проучване.

Днес аз ще Ви дам кратка и основна информация с идята да събудя вашия интерес. Лимец е зърнена култура,която не се обработва с химикали, но дори и почвата да е замърсена,  лимецът не поема ненужните вещества от нея. Първоизточник на пшеницата, той много трудно се обработва и дава по-малък добив.

Лимецът е добър антиоксидант и разрешава анемични проблеми. В сравнение с другите видове жито, лимецът има повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от фрупите А и В, с него си набавяме цинк, желязо, манган.

Неоспорим плюс на лимецът е минималното съдържание на глутен в него. Ето защо той е незаменима храна за хората, които имат нетолерантност към глутена. Глиадин е протеинът, който влиза в състава на зърното на лимеца и се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора.

Лимецът подобрява качеството на живот на много хора, има способността да стимулира имунната система, да подобрява храносмилането, да подобрява кръвните показатели,а от тук да поддържа и добро състояние на тъканите....

Има много плюсове тази зърнена култура. На вас оставям възможността да я проучите и да опитате. А аз ще Ви представя апетитни солени хапки,приготвени с брашно от лимец и за десерт - топящи се в устата сладки,отново приготвени с брашно от лимец, орехи и стафиди.

Започвам със снимките на соленките...





А сега малко снимки и от сладката ми сесия :)



No comments:

Post a Comment